Wie niet (h)oren wil

Boenk, boenk, boenk. Het is niet de eerste keer dat ik gedwongen ben mee te genieten van de muziek van een mede-treinpassagier. Oortjes in, maar het geluid zo oorverdovend hard dat ik de teksten letterlijk kan verstaan. Ik vraag me voor de zoveelste keer af of ik op moet staan en moet waarschuwen voor het gevaar op gehoorschade.

Door herhaalde blootstelling aan lawaai kan gehoorschade ontstaan. Hierbij zijn de sterkte van het geluid, de duur van de blootstelling aan het geluid en de persoonlijke gevoeligheid bepalend. De schade die aan het oor ontstaat door lawaai is onomkeerbaar en ontwikkelt zich meestal sluipend. 

Er zijn verschillende vormen van gehoorschade te onderscheiden, waarvan tinnitus, oftewel oorsuizen de bekendste is. Iedereen kent wel een of meerdere mensen die hieraan lijden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van hyperacusis (sterk verhoogde gevoeligheid voor (scherpe) geluiden), distortie (geluiden worden tijdelijk of blijvend vervormd waargenomen) en het cocktailparty effect (sterk verschillende gevoeligheid tussen het linker en rechter oor).

Deze vormen van gehoorschade kunnen zorgen voor veel problemen in het dagelijkse leven. Moeite met het detecteren van geluiden, het herkennen en (onder)scheiden van geluiden, het verstaan van spraak in een stille of rumoerige omgeving en het lokaliseren van geluiden zijn voorbeelden hiervan. Ook evenwichtsklachten komen regelmatig voor. Gehoorschade kan bovendien oorzaak zijn van psychische problemen zoals verminderde deelname aan maatschappelijke activiteiten en sociaal isolement. Tot slot is er een samenhang tussen slechthorendheid en eenzaamheid, neerslachtigheid, stress en een verkleind sociaal netwerk aangetoond. Geen aantrekkelijk vooruitzicht dus, zeker als je bedenkt dat gehoorschade onomkeerbaar is. 

Enkele dagen later vinden in het park achter mijn kantoor twee concerten van Rammstein plaats. De organisator heeft een vergunning gekregen voor 103 decibel. Dit is op zijn zachtst gezegd merkwaardig als je bedenkt dat bij langdurige blootstelling kans op acute gehoorschade ontstaat vanaf 100 decibel. Het RIVM adviseert een maximale blootstelling aan 100 decibel voor een periode van 5 minuten. Voor elke toename met 3 decibel halveert de tijd die mensen relatief veilig kunnen worden belast. Voor 103 decibel, dus 2,5 minuut, een fractie van de duur van het concert. Voor mij is het dan ook onbegrijpelijk dat een man in het nieuws zegt dat hij geen oordopjes in doet, omdat hij dan niet genoeg van de muziek kan genieten.      

Heb ik dit hele verhaal verteld aan de treinpassagier? Nee, over het algemeen zit namelijk niemand te wachten op een wijze les van een vreemde. Jammer vind ik het wel, zeker als je bedenkt dat het niet moeilijk is de schade te voorkomen of te beperken. Door gewoon je geluid wat zachter te zetten of af en toe je oortjes eens uit te laten.

 

Vergelijkbare berichten