Holiday blues 1

Vakantie. Voor de meesten van ons alweer even achter de rug. Een periode van uitrusten, tijd doorbrengen met familie en vrienden en andere streken bezoeken. Maar vaak ook een periode van bezinning, bijvoorbeeld over het werk. Past de huidige functie nog? Zullen we een andere baan gaan zoeken? Of iets compleet anders gaan doen?

Na de vakantie gaan we vrijwel meteen weer over tot de orde van de dag en al snel voelt de vakantie als heel ver weg. De alledaagse routine overheerst en vol heimwee denken we terug aan de prachtige reis, de andere landen, aan het gevoel van vrijheid en het niets hoeven. We lijden aan de holiday blues.

Het gevoel dat het allemaal anders moet steekt daarbij nogal eens de kop op. Het gevoel van de dagelijkse sleur zal verdwijnen als we iets anders gaan doen. Denken we. Een nieuwe of een andere functie is alleen niet altijd de oplossing. De huidige functie heeft namelijk ook positieve aspecten of er is geen andere functie beschikbaar. Je twijfelt of je je vaste baan wel op het spel wilt zetten voor iets onzekers. Bovendien is het gras bij het buurbedrijf heus niet groener. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om iets aan je bestaande baan te doen, zodat je weer plezier vindt in je eigen baan.

Een voorbeeld hiervan is job crafting. Deze term werd in 2001 voor het eerst gelanceerd door de Amerikaanse psychologen Amy Wrzesniewski en Jane Dutton. Job crafting, helaas is er nog steeds geen goede Nederlandse term voor, houdt in dat je kleine aanpassingen doet aan je functie. Je zorgt er hierdoor voor dat je huidige werk beter aansluit bij je competenties, interesses en behoeften. Het mooie van job crafting is dat het gaat om zulke kleine aanpassingen, dat er geen toestemming van leidinggevende of directie voor nodig is. Bovendien werkt het motiverend omdat je het doet op eigen initiatief.

Wrzesniewski en Dutton noemen drie manieren waarop je kunt job craften. Allereerst kun je je taak craften door de balans tussen vervelende en interessante taken te herstellen. Daarnaast kun je je relaties op het werk craften. Dit kan door meer of minder contact met bepaalde mensen te zoeken. Ten slotte is er cognitief craften, dit is de manier waarop je denkt over de betekenis en waarde van je werkzaamheden en functie.

Job craften begint ermee dat je eerst in beeld brengt hoe je huidige werk eruit ziet en wat je taken en doelen zijn. Daarnaast moet je helder hebben wat je zoekt in je werk, wat wil je nu eigenlijk wel en – misschien nog wel belangrijker – wat niet. Vervolgens onderzoek je wat de eventuele belemmeringen zijn voor de aanpassingen die je wilt aanbrengen. Een behoorlijke klus, maar als je je huidige functie voor het overgrote deel nog steeds passend vindt, is dit alle moeite waard. Zeker als je bedenkt dat solliciteren ook heel veel werk is, waarbij de uitkomst ook nog eens onzeker is.

Vergelijkbare berichten