Sorry seems to be the hardest word

Sorry. Is all that you can’t say. Years gone by and still. Words don’t come easily. Like sorry like sorry. Zong Tracy Chapman in de jaren ’80. Waarmee zij precies de vinger op de zere plek legde. Over het algemeen vinden we het aanbieden van onze excuses namelijk niet zo gemakkelijk.

Toch is het aanbieden van excuses tegenwoordig aan de orde van de dag. Excuses voor het slavernijverleden, voor de toeslagenaffaire, voor de gaswinning. Deze excuses werden echter aangeboden door de koning, door de minister-president, door de burgemeester van Amsterdam. Uit hoofde van een functie.

Excuses aanbieden voor zaken die we persoonlijk veroorzaakt hebben, is voor de meeste mensen veel lastiger. Dit heeft te maken met ons zelfbeeld. Ons zelfbeeld of zelfconcept bestaat uit de opvattingen en denkbeelden die we hebben over onszelf. Hiermee worden we niet geboren, maar deze ontwikkelen zich geleidelijk vanuit ervaringen die we opdoen in sociale interactie met de omgeving. Een omgeving die bestaat uit ouders, leeftijdgenoten, vrienden en collega’s, of willekeurige voorbijgangers. We interpreteren de interacties die we met deze anderen hebben en vormen zo ons zelfbeeld.

Over het algemeen is ons zelfbeeld positief en zullen we ernaar streven dit zo te houden. Excuses aanbieden betekent aan een ander toegeven dat je ongelijk hebt of een fout hebt gemaakt en dit schaadt ons zelfbeeld. Dit geldt voor iedereen, maar met name voor mensen die onzeker zijn.

Billy Joel is het met Tracy eens, als hij zingt sorry seems to be the hardest word. Toch zou ik Tracy, Billy en alle anderen willen adviseren het toch eens te proberen. Sorry zeggen heeft namelijk wel degelijk een positieve functie. Door toe te geven dat je onjuist hebt gehandeld, ontwikkel je je en dit draagt juist bij aan een completer en realistischer zelfbeeld. Een zelfbeeld waarbij je het jezelf toestaat fouten te maken. Excuses maken vormt dan een positieve bijdrage aan het zelfbeeld, waarbij het wel van belang is dit op een goede manier te doen. Hoe? Door oprecht te zijn, er niet te lang mee te wachten en ze persoonlijk over te brengen.

Vergelijkbare berichten