Een voet tussen de deur
De bel gaat als ik, na een drukke werkdag, eindelijk met mijn bord eten op de bank geploft ben. Zuchtend hijs ik me overeind om de deur open te doen. Er staat een meisje op de stoep. Wat woont u in een prachtig huis zegt ze. Dank je, dat vind ik ook, antwoord ik, nu nog vriendelijk. Woont u hier al lang? Terwijl ik mijn wenkbrauwen optrek, kijk ik haar vragend aan, niet in de stemming voor een koetjes-en-kalfjes-praatje met een onbekende. Ze ziet mijn groeiende irritatie en stapt snel over op een ander onderwerp. Ik loop voor Kika zegt ze, maar ik onderbreek haar. Geen belangstelling zeg ik en begin de deur te sluiten. Zou ik dan misschien wel even naar de WC mogen, vraagt ze. Nee, zeg ik en ik doe de deur dicht.
Normaal ben ik echt niet ongastvrij. Het meisje gebruikte echter een techniek, waarvoor ik allergisch ben, de zogenaamde voet-tussen-de-deur-techniek. Een eeuwenoude techniek die al gebruikt werd door rondreizende kooplieden. De techniek bestaat eruit dat eerst een kleine gunst gevraagd wordt en daarna een veel grotere gunst. Door in te stemmen met de kleinere gunst is, door het toepassen van deze techniek, de kans dat welwillend gereageerd wordt op het grotere verzoek vele malen groter. Helaas had het meisje de techniek nog niet helemaal onder de knie. Beter had ze kunnen beginnen met het verzoek gebruik te mogen maken van de WC. Dat had ik vast niet geweigerd, omdat ik die menselijke nood maar al te goed begrijp. Eenmaal binnen was de kans groot geweest dat ik iets voor Kika had gegeven.
Een mogelijke verklaring voor de werking van de voet-tussen-de-deur-techniek is verandering in zelfperceptie. Doordat ik vrijwillig instem met het verzoek gebruik te maken van de WC, is de kans groot dat ik mezelf ga zien als een gastvrij, behulpzaam persoon, die uiteraard ook zieke kinderen wil helpen.
Niet alleen deurverkopers maken trouwens gebruik van de voet-tussen-de-deur-techniek, deze wordt ook veel toegepast op het Internet. Eerst krijg je alleen de vraag naar je e-mailadres en naam. Als vervolgens wordt gevraagd naar je woonplaats, adres of geboortedatum is de kans groot dat je die ook zult geven. Iets wat je misschien in eerste instantie helemaal niet wilt. Maar ja, men had al een voet tussen de deur. En zie die dan maar eens beleefd en resoluut te sluiten.